05 toukokuuta 2014

Onnea uudelle presidentille

Eilen Panamassa oli Yleisvaalit ja maalle valittiin myös uusi presidentti. Vaalivilkkaus on yleensä jotain 70 - 80 % luokkaa, joten melkein kaikki kynnelle kykenevät kävivät uurnilla.

Vaalimainokset olivat jo kaduilla, kun muutimme tänne helmikuussa.
Vaaleja edeltävänä lauantaina kaupat lopettivat alkoholin myymisen puolelta päivin, eivätkä ravintolatkaan saaneet enää tarjoilla alkoholia, kunnes vaalit olivat ohi. Sunnuntaina, vaalipäivänä, bussit olivat ilmaisia eikä ollut tietulleja.

Panamassa on 3 suurinta puoluetta, ja sitten Noriegan, mikään 1 puolue ei ole ollut vallassa yhtä kautta pidempään. Jotkut sanovat, että tästä johtuen panamalaiset näkevät yhden puolueen peräkkäisen vallassaolon olevan liian lähellä diktatuuria (mutta nicaragualaiset eivät ...).

Niin sitten kävi, että keski-oikeistolainen Juan CarlosVarela voitti vaalit niukalla äänten enemmistöllä.


Istuvan presidentin takaama Jose Domingo Arias (jonka varapresidenttiehdokas oli muuten istuvan presidentin vaimo...) tuli toiseksi kalliista kamppanjasta huolimatta.

Noin yleensä ottaen, uuden presidentin ei uskota kovasti muuttavan Panaman suuntaa, miksipä muuttaisi, kun kansantuote nousee ja asiat sujuvat suhteellisen hyvin. Parlamentissa/eduskunnassa uudella presidentillä on kuitenkin vaalien jälkeen vähemmistö, joten uskotaan, että Varelan on tehtävä myönnytyksiä kolmannelle puolueelle, saadakseen mitään ehdotuksia läpi. Istuvan presidentin puolueelle hänelle ei ole mitään asiaa, Varela kun oli ennen istuvan presidentin varapresidentti, kunnes heille tuli riitaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti